En blogg om allt eller inget, mäst inget !

Alla inlägg den 6 juni 2010

Av Alexander - 6 juni 2010 12:04

Sveriges nationaldag

Svenska flaggan.

Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag, firas den 6 juni varje år och är sedan 2005 en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung 1523. Även 1809 och 1974 års regeringsformer utfärdades den 6 juni.

Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag och det var först 1982 dagen fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen även en salutdag.


Kronprinsessan Victoria vid nationaldagsfirandet i Sundsvall 2006

Den nuvarande regeringsformen och riksdagsordningen antogs av riksdagen första gången den 6 juni 1974. Sedan år 1983 är svenska flaggans dag den 6 juni officiellt Sveriges nationaldag. I propositionen 2004/05:23 ansågs att om man gör nationaldagen till en helgdag i Sverige skulle det vara ett sätt att visa att nationaldagen är värd ett större utrymme än den hade när den enbart var flaggans dag. Tanken var att svenska folket skulle ha något att samlas kring. Att många invandrare tycker att det är konstigt att svenskarna inte firar sin nationaldag har även angivits som ett skäl till göra nationaldagen till en helgdag, samtidigt som det ger alla nyblivna svenskar ett tillfälle att fira sitt nya medborgarskap. Det fanns en del förslag på vilka helgdagar som skulle utgå, till exempel Kristi himmelfärdsdag. Anledningen till att det inte blev fler helgdagar (som också föreslagits) är framförallt invändningen från bland annat Svenskt Näringsliv att det skulle ha en negativ inverkan på Sveriges ekonomi. Fackföreningar har å sin sida kritiserat det tagna beslutet att ersätta Annandag pingst med nationaldagen som helgdag, eftersom det de facto innebär färre arbetsfria dagar; om den 6 juni infaller på en lördag eller söndag blir det ingen ledig dag det året, trots att annandag pingst, som alltid infaller på en måndag, gav ledighet varje år.

Det har även föreslagits att midsommarafton ska göras till helgdag, eftersom den redan är en väl inarbetad festlighet med bred förankring.

Historik

Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är nu Sveriges nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs den 6 juni fram som en nationell minnesdag. Dagen firades till minne av den 6 juni 1523, då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige på nytt blev en självständig stat. 1809 års regeringsform utfärdades också den 6 juni, liksom 1974 års regeringsform. Sedan 1916 firas den 6 juni som Svenska flaggans dag. Det var Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens skapare, som införde en del festligheter för olika svenska högtider, dels som ett sätt dra in pengar till Skansen, dels som en del i den tidens nationalistiska anda. I mitten på juni 1893 ordnades några dagars festligheter i fosterländsk anda. Obekräftade källor säger att det regnade på alla dagar utom den 6 juni, och alltså var det den som drog mest folk. I Skansen årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag".

Propositionen från 1983 om att nationaldagen över huvud taget skulle finnas officiellt, tidigare var 6 juni bara svenska flaggans dag, var signerad Carl Axel Petri under dennes sista tid som justitieminister.

Många som analyserat nationaldagens betydelse genom århundradena har menat att den lösa historiska kopplingen som dagen har gör att den inte alls firas i samma omfattning som till exempel Norges nationaldag. Kopplingen till Gustav Vasa har också kritiserats då han inte var kung över Skåne, Blekinge och Halland. Den danska nationaldagen 5 juni har en liknande lös koppling till historien och inte heller den firas i någon stor omfattning. Att utnämna den 6 juni till nationaldag var enligt många källor i regering och riksdag ett försök att stärka dagens ställning. Vissa menar dock att midsommarafton borde vara den dag som räknas som Sveriges nationaldag genom den djupa folkliga tradition som firandet denna dag haft i århundraden.

Historiskt sett är det enligt många källor endast korrekt att utbringa ett fyrfaldigt leve för regenten och Sverige vilket traditionellt görs på nationaldagen. Ett fyrfaldigt leve är egentligen ett dubbelt svenskt lösen (ursprungligen två kanonskott för att markera den svenska sidan). Att man t.ex i Skåne utbringar ett trefaldigt leve är en "uppstudsig" kvarleva från deras danska tid, då det danska lösen var/är tre kanonskott.

Maten

Många svenska högtider har en traditionell mat förknippad kring firandet som skinka till jul, ägg till påsk och sill till midsommar. Den svenska nationaldagen har inte funnits så många år men på många platser i landet har det redan etablerats en tradition att äta smörgåstårta den 6:e juni.

Av Alexander - 6 juni 2010 12:00

I den svenska almanackan

  • Nuvarande – Gustav och Gösta
  • Föregående i bokstavsordning
    • Candida – Namnet fanns, till minne av en romersk martyr från 300-talet, på dagens datum före 1774, då det utgick.
    • Gusten – Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
    • Gustav – Namnet förekom tidvis på både 6 juli och 9 december, innan det 1708 flyttades till 27 mars. 1774 flyttades det till dagens datum, där det har funnits sedan dess, även i formen Gustaf, till minne av att Gustav Vasa valdes till svensk kung denna dag 1523.
    • Gösta – Namnet infördes på dagens datum 1986 och har funnits där sedan dess.
  • Föregående i kronologisk ordning
    • Före 1774 – Candida
    • 1774–1900 – Gustav eller Gustaf
    • 1901–1985 – Gustav
    • 1986–1992 – Gustav, Gusten och Gösta
    • 1993–2000 – Gustav och Gösta
    • Från 2001 – Gustav och Gösta

5/6

Av Alexander - 6 juni 2010 00:02

Så var denna dag åxå slut och jag sitter i sängen med en pisner.


Dagen har varit bra och skön.

Den började med att jag satt på balkongen i mårse o drack mitt kafffe. Sen ville lillkillen till en kompis i skogen vilket blev min nästa uppgift att köra honom dit. Då var man helt barnledig för att den äldre är fortfarande i Idre med skolan o kommer hem i mon någon gång.

Väl när jag kommit hem från skogen så var det dax att taitur med gräsmattor och trädgårds land. Vattna o åter vattna, samt rensa en del ogrös och så nytt gräs. Även harpa lite ny jord till gräsmattan.


En bekant till oss ringde o sa att hon var i Karlstad så hon kunde köpa Kärringens nya cyckel när hon ändå var där.

När kärringen skulle överföra pengar till henne så hittade hon inte bankdosan och fick smått panik och började tjata på mig om jag visste vart den var, Men som vanligt har jag inte en aning om detta då jag knappt vet hur en sådan funkar =)


Men allt löste sig och vi körde till Bjälverud och hämtade den så att jag kunde sätta ihop den, och nu har hon en cyckel som ska hålla resten av hennes liv.


SÅ jag tackar Fia och Jonte för den goda insattsen som kunde hjälpa till med att köpa och hämta den åt henne så att jag slipper höra hennes tjat om den.


Nu ska jag kolla vidare på Hajen 3 för svart kommer ju 4an efter denna så man har ju något att kolla på nu inatt.


Nu har jag inte tid mer för tillfället så vi hörs kanske senare.

Presentation


Är en vanlig kille som säger det som faller honom in att säga.

Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18
19
20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Omröstning

Besöker den här bloggen ?
 Ofta
 Ibland
 Nyss kommit hit
 Kommer att besäka igen

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Blogg Extra


Ovido - Quiz & Flashcards