En blogg om allt eller inget, mäst inget !

Alla inlägg den 30 maj 2010

Av Alexander - 30 maj 2010 11:40

Mors dag !

Detta är en högtid som uppmärksammar moderskapets mödor och glädjeämnen och firar minnet av ens moder, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den sista söndagen i maj. Dagen är officiell flaggdag i Finland, men dock ej allmän flaggdag i Sverige, men flaggning är vanligt förekommande.

Dagen introducerades i Philadelphia 1908 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg. Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i större omfattning. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen i någon större omfattning. Många hade uppfattningen att dagen endast tillkommit av kommersiella skäl för att handlarna skulle få sälja mera. De tyckte samma sak om Fars dag som inte heller den firades i någon större omfattning de första decennierna. Först på senare tid har dessa dagar uppmärksammats i större omfattning i Sverige.

I The Encyclopædia Britannica heter det: ”En högtid som härrör från modersdyrkan i det forntida Grekland. Regelrätt modersdyrkan med ceremonier för Kybele eller Rhea, gudarnas stora moder, utövades den 15 mars över hela Mindre Asien.” — (1959), band 15, sid. 849.

Mors dag firas i de flesta västerländska länder men på olika datum: I Spanien är morsdag första söndagen i maj. USA, Danmark, Tyskland och Finland andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland fjärde söndagen i fastan (dvs tre veckor före påsk), Norge andra söndagen i februari, i Sverige sista söndagen i maj. I Argentina tredje söndagen i oktober. Att Sverige firar två veckor senare än USA är troligtvis beroende på att våren är längre kommen då och chansen att plocka färska blommor är större.

Reklam för "morsdagspresenter" och "morsdagsmiddag" är vanligt.

2010 inträffar Mors dag den 30 maj i Sverige.

Mors dag i olika delar av världen [redigera]

I de flesta länder är mors dag en relativt nymodig företeelse som hämtat inspiration från länder i västvärlden. I många afrikanska länder har den brittiska morsdagen kopierats, trots att det på många håll har firats mödrar på en speciell dag långt innan brittiska kolonisatörer kommit.

Mors dag firas på olika datum i olika delar av världen. Avvikelser som ”Damernas dag” och ”Kvinnornas dag” behandlas som ”Mors dag” i nedanstående tabell.

Dag 
Andra söndagen i februariNorge
Shevat 30 (inträffar mellan 30 januari och 1 mars)Israel
3 marsGeorgien
8 marsAfghanistan, Albanien*, Armenien, Azerbajdzjan,Bosnien och Herzegovina*, Bulgarien,Laos, Makedonien*, Moldavien*, Montenegro, Rumänien*, Ryssland*, Serbien, Ukraina, Vitryssland.

* I Bosnien och Herzegovina, Montenegro, Serbien, Albanien, Vitryssland, Bulgarien, Guyana, Italien, Makedonien, Mongoliet och Ryssland firas Internationella kvinnodagen, inte Mors dag specifikt. I Ryssland firas Mors dag sista söndagen i november, se nedan.

9 marsSydafrika
Fjärde söndagen i fastan (Mothering Sunday)Irland, Nigeria, Storbritannien
21 mars (vårdagjämningen)Bahrain, Egypten, Irak, Jordanien, Kuwait, Oman, Libanon, Qatar, Saudiarabien, Sudan, Syrien, Förenade arabemiraten, Jemen (generellt alla arabländer)
25 marsSlovenien
7 aprilArmenien
Baisakh Amavasya (Mata Tirtha Aunsi)Nepal
Första söndagen i majUngern, Litauen, Portugal, Spanien
8 majAlbanien, Sydkorea (Föräldrarnas dag)
10 majEl Salvador, Guatemala, Mexiko
Andra söndagen i majAnguilla, Aruba, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgien, Belize, Bermuda, Bonaire, Brasilien, Brunei, Bulgarien, Burma, Chile, Colombia, Kroatien, Kuba, Curaçao, Cypern, Danmark, Ecuador, Estland, Finland, Ghana, Grekland, Grenada, Honduras, Hong Kong, Island, Indien, Italien, Jamaica, Japan, Kanada, Kina, Lettland, Malta, Malaysia, Nederländerna, Nya Zeeland, Pakistan, Peru, Filippinerna, Puerto Rico, Singapore, Slovakien, Sydafrika, St. Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Surinam, Schweiz, Taiwan, Tjeckien, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Ukraina, USA, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe, Österrike
15 majParaguay
26 majPolen
27 majBolivia
Sista söndagen i majAlgeriet, Dominikanska Republiken, Frankrike (förutom om det sammanfaller med pingstdagen, då Mors dag istället firas första söndagen i juni), Haiti, Mauritius, Marocko, Sverige, Tunisien.
30 majNicaragua
1 juniMongoliet (Mors och barnens dag. Mongoliet är det enda landet som firar Mors dag två gånger per år.)
Andra söndagen i juniLuxemburg
Sista söndagen i juniKenya
12 augustiThailand (drottning Sirikits födelsedag)
15 augusti (Jungfru Marie himmelsfärd)Antwerpen (Belgien), Costa Rica
Andra söndagen i oktoberMalawi
14 oktoberVitryssland
tredje söndagen i oktoberArgentina (Día de la Madre)
Sista söndagen i novemberRyssland
8 decemberPanama
16 december, iranska kalendern: 25 Azar (Mother And Child Foundation)Iran (Detta datum är nästan helt övergivet i Iran till förmån för födelsedagen för Fatima, dottern till profeten Muhammed)
22 decemberIndonesien
Av Alexander - 30 maj 2010 11:37

I den svenska almanackan

  • Nuvarande – Vera och Veronika
  • Föregående i bokstavsordning
    • Basilius – Namnet fanns, till minne av den grekiske biskopen Basileios den store, som levde på 300-talet på dagens datum före 1901, då det utgick.
    • Frej – Namnet infördes 1986 på 19 september. 1993 flyttades det till dagens datum och 2001 till 23 januari.
    • Fritiof – Namnet infördes på dagens datum 1901 i formen Fritjof. 1993 ändrades den till Fritiof och 2001 flyttades det till 18 februari.
    • Majny – Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
    • Majvi – Namnet har gått samma väg som Majny, genom att införas på dagens datum 1986, men utgå 1993.
    • Vera – Namnet infördes 1986 på 8 december, men flyttades 2001 till dagens datum.
    • Veronika – Namnet fanns fram till 1718 på 4 februari. Detta år flyttades det, för att på 4 februari bereda plats för Ansgarius, till 17 augusti, där det fanns fram till 1776, då det utgick, för att bereda plats åt Verner. 1986 återinfördes det, återigen på 17 augusti, där det fanns fram till 2001, då det flyttades till dagens datum.
  • Föregående i kronologisk ordning
    • Före 1901 – Basilius
    • 1901–1985 – Fritjof
    • 1986–1992 – Fritjof, Majny och Majvi
    • 1993–2000 – Fritiof och Frej
    • Från 2001 – Vera och Veronika
Av Alexander - 30 maj 2010 00:35

Ja så var Lördagen slut och jag sitter o tar min sissta cigg.

Men det kommer en ny dag i mon som kommer att bli bra vad de säger de som vet.

Det ska vara soligt och fint hela dagen och då kan jag åka o jobba igen med att grunda och måla ett hus i Vitsand som jag har hållt på med i snart 2 veckor tack vare vädret.

Det börjar bli panik i Halmstad nu så jag måste ner o göra det som behövs, har rätt så mycket där nu som ska fixas.


Den store grabben är borta så man har bara en kvar hemma och vi har just averkat en film o haft myskväll. Han ska ev med i mon o jobba lite men vi får se hur det blir.


Nu ska jag gå till sängs då jag blev sen på den frånten i går natt klockan blev 4 innan jag stängde av datorn i mårse o jag blev väckt vid 9 så jag känner mig rätt sliten nu o vill såva.


Den älsta grabben är glad nu när vi fixat facebook till honom så han kan ha kontakt med sina kompisar i Halmstad och med resterande släkt o vänner där nere samt en o annan av mina som bland annat är hans gudfar och gudmor och som han känt sen han var nyfödd.

Detta tycker han är kul o sitta o skriva massa till dom.


Men hur som så ska jag till sängen nu o försöka sova om det går annars så har jag ett x antal dvd med Rena Rama Rolf kvar att se.


Men  mon ska jag köra Kärringen till Torsby för hon ska träffa han som äger resturangen på Toria då han ringde i dag och bad att hon skulle komma o prata med honom om jobb nu i sommar. Och det var helt ok att hon inte kunde jobba fredagarna då hon har ett natt jobb på ett annat ställe sen att hon börjar senare på måndager då när hon slutar på mån natt.

Men detta får hon göra upp själv med han så kan det ju lösa sig för dom båda.


Hon ligger först på deras lista tack vare att hon jobbat där innan och hon fortfarande är bra bekanta med hans fru och de andra som jobbar där.

Dom har tydligen kontakt var o varannan dag och pratar på fb eller i telefon så hon lär få detta om hon vill och orkar med detta.

Synd bara att dom inte betalar ut helg ersöttning då man jobbar en lördag utan får bara det på söndagar men skit samma det är ju ett jobb men detta löser sig väll i mon om inget annat. Jag lägger inte ner så mycket tid på att bry mig om vad hon ska göra eller inte.


Nä nu ska jag stänga ner så vi hörs

Presentation


Är en vanlig kille som säger det som faller honom in att säga.

Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12
13
14 15 16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<< Maj 2010 >>>

Omröstning

Besöker den här bloggen ?
 Ofta
 Ibland
 Nyss kommit hit
 Kommer att besäka igen

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Blogg Extra


Ovido - Quiz & Flashcards