En blogg om allt eller inget, mäst inget !

Alla inlägg under april 2010

Av Alexander - 24 april 2010 11:49

I den svenska almanackan

  • Nuvarande – Vega
  • Föregående i bokstavsordning
    • Albertina – Namnet infördes på dagens datum 1755, då det ersatte den äldre, manliga namnformen Albertus. Det infördes för att hedra den svenska prinsessan Sofia Albertina, som hade fötts två år tidigare. 1901 flyttades det till 22 april och 1993 till 30 augusti, där det har funnits sedan dess.
    • Albertus – Namnet fanns, vid sidan av Sabas, på dagens datum före 1755, då det utgick till förmån för det kungliga namnet Albertina.
    • Sabas – Namnet fanns, vid sidan av Albertus, på dagens datum före 1755, då det utgick.
    • Vega – Namnet infördes, till minne av att Adolf Erik Nordenskiölds expedition med fartyget Vega hade återvänt till Stockholm den 24 april 1880, på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.
    • Viggo – Namnet infördes på dagens datum 1986, men utgick 1993.
    • Viveka – Namnet infördes på dagens datum 1986, men flyttades 2001 till 16 november.
  • Föregående i kronologisk ordning
    • Före 1755 – Albertus och Sabas
    • 1755–1900 – Albertina
    • 1901–1985 – Vega
    • 1986–1992 – Vega, Viggo och Viveka
    • 1993–2000 – Vega och Viveka
    • Från 2001 – Vega
Av Alexander - 24 april 2010 10:30

Tja alla läsare.

Nu har jag vaknat igen efter en lång ocg jobbig natt men enorma smärtor och kramper i rygg o mage. Könns som att man blivit överkörd av en bil mitt över kroppen. Skulle resa mig upp själv men fick erkänna till min fru att jag behövde hjälp med att ta mig upp ur sängen.

Men nu är jag på benen och så har jag tagit värktabletter som förhoppnings vis ska göra nytta snart. Men jag ska in till bolaget en runda sen och köpa lite wirre så det kan rätta till ryggen och värken en aning.'


Det var tur att jag körde hem i går som jag gjorde för idag hade jag inte kunnat sitta i en bil så länge som igår då det tog ca 8 timmar att komma hem till Torsby och i dag så går det väl bra med 10-15 min i stöten sen måste jag röra på mig igen.

Detta är ett jävla dillämma med rygg värk, fan man känner sig handikappad som fan när man behöver hjälp med allt som att ta på sig tröja och knyta skor ja ni vet hur det är.


En positiv sak är att kärringen får tvätta mig när jag badar eller duschar, MYSIGT och skönt.

Nä nu ska jag dicka kafe och ta en cigg ute på balkongen så tills vi hörs igen ha det bra alla där ute.

Av Alexander - 23 april 2010 23:19

Ja så var denna dag slut och jag är hemma i Torsby igen trotts alit dilemma.

Dagen började med regn hagel och rusk med inslag av jävla hagel. Stress och jäckt helatiden.

Men när klockan blev ca 11 så hände en olycka som jag sent kommer att glömma i mina dagar. Skulle ändra höjden på byggställningen men så blev inte fallet kan jag medela mina goda läsare om. Ett räcka brast och jag for 3 meter ner och landade på rygg vilket blev till följd av att jag fick åkak till Akuten pga att jag onte fick luft och hade en enorm smärta i rygg och kropp.

Väl uppe så gick allt fort, in på en sal och av med kläderna och då måste jag påpeka om att det var det bästa sättet att få av sig kläderna på. In kommer en kvinnlig läkare ålder ca 25-30 men 7 skäteskor i samma ålder vilket blev att de 7 vackar tjejorna började slita av mig kläderna och fort gick det. Hade det varit under andra omständigheter så hade jag fått erektion på 0 tid

Dom satte på mig dropp och syrgas och en jävla massa sladdar hängande och pipande helatiden.

Sen efter en stund så bar det av till röntgen och det var inte det lättaste att stå upp i detta läge för att ta några plåtar men det gick efter mycket hjälp och så.


Sen var det vidare ner till akuten igen och in i samma rum som innan.

Efter en stund så kom min kära syssling och hans tjej upp då han jobbar på samma företag som jag är inhyrd på och skulle kolla till hur jag hade det och om jag fortfarande var vid liv.

Det blev en trevlig stund som dom var där, lagom när dom gått så kom mamma och pappa upp då min fru ringt dom i en hysteriskt läge så dom kom upp för att kolla om jag levde eller hade skadat mig ordäntligt.

När klockan var vid 14 så kom det in 2 läkare och kollade till mig och berättade att jag skadat ryggen hyffsat bra och kommer att vara dålig där ett tag då det är 2 kotor som spruckigt och tryckt ihop sig en aning.


Men som vanligt blev min fråga om när jag kunde åka därifrån då jag bara vill sticka iväg och göra annat.

För jag är ju som jag är, jag äverlevde en dubbel sidig lunginflamation i oktober som kunde ha tagit dö på mig men envis som jag är så gick inte det.

Och då ska detta inte gå det häller.


Väl ute från lasarettet så körde mamma och pappa mig tillbaka till stället där jag hade min bil och verktyg så jag kunde packa ihop mina saker.

När jag kom dit så tittade min jobbarkompis på mig och undrade om han såg i syne när jag kom gående, han trodde aldrig att jag skulle komma ut från sjukan på ett tag. Men ack vad han inte känner mig väl.


Sen när det var gjort så bestämde jag mig för att ta mig hem till min familj 54 mil upp i landet på egen maskin eller nja jag körde bilen iallafall. VVilket var en press har nog aldrig känt en så intensiv smärta i hela mitt liv och då har jag varit med om en hel del.


Och nu är jag hemma med kraftig rygg värk och enorm smärta och svårt att andas.


Nä nu e det sängen som gäller så vi härs i mon.

Av Alexander - 22 april 2010 19:13

Dagens horoskop 22/4

Väduren
Lite för­strö­else är något som just nu skulle passa Väduren utmärkt och en inbjudan av något slag tycks komma.

Oxen
Tecknen råder dig att försöka samla tankarna för att bättre kunna överblicka något som du ännu inte fått grepp om!

Tvillingarna
Någon verkar vara ute efter att försöka provocera dig i något sammanhang – vilket troligen inte låter sig göras!

Kräftan
En relation som nog inte fungerat helt friktionsfritt den senaste tiden visar nu tecken
på att repa sig.

Lejonet
Även om dina finanser  gynnas en smula av tecknen, medger din kassa just nu inga större utsvävningar.

Jungfrun
Dina försök att vara alla till lags bäddar för onödiga efter-gifter – se mer till dina egna intressen!

Vågen
Den kanske lite väl ljusa syn du just nu har på något speciellt tycks kunna bädda för besvikelser.

Skorpionen
Öppenhet och tillmötesgående är dagens nyckelord – i kombination med en önskan att överbrygga motsättningar!

Skytten
Oenighet om detaljer tycks komma olämpligt – försök ordna så att något planerat också blir av!

Stenbocken
Tålamod, men kanske framför allt gott omdöme, är vad som nu krävs om du ska ta dig förbi ett hinder i din väg!

Vattumannen
En oövertänkt kommentar från din sida under dagen verkar kunna leda till en del sura miner.

Fiskarna
Förbättrade relationer till någon indikeras i tecknet. Möjligen piggar du upp en vän som känner sig
lite deppad.

Av Alexander - 20 april 2010 22:22

Idag har det varit en påfrestande dag då vädret har varit oroligt.

Som jag har skrivit i annat inlägg så håller jag på att lägga nytt tak, vilket har pågott i några dagar nu. Vi har rivit hela sissta sidan nu ända in till inne taket och det fanns stora chanser att det skulle börja regna men vi hade tur och regnet gick en liten omväg och missade oss pricis. Men framåt kvällen så kom det JÄVLA skiten och jag hoppas att de andra har täckt taket riktigt annars så kan jag säga att jag får ett riktigt fri spel när jag kommer dit i mon.

Då kommer någon att få sparken från sitt jobb med omedelbar verkan och jag kan säga att det blir inte jag utan jag som der ådern om vem som får gå.

Vilket inte är så lätt det häller men någon får sparken.


Så vi får hoppas att det inte blir så, lite nervöst är det ju ändå man vet ju inte om kunden står med yxan i högsta hugg när man kommer dit eller om man får beröm för att man har bra killar där.


Pratade med familjen innan och det var bara bra där hemma, dom sa att dom ville att jag skulle komma hem snart men det ser inte ljust ut för tillfället då jag har ett tak till att fixa efter detta och det är panik där.

Men annars var det bara bra med ungar och Kärring. Meningen var att jag skulle komma hem en liten sväng på fredag och åka på måndag igen men jag tror inte att jag klarar av det tidsmässigt utan det kan bli så jävligt att jag blir kvar i 10 dagar till innan jag hinner åka hem.

Ledigt o ledigt vet jag inte men det kan max bli 4 dagar sen måste jag ner igen o jobba.

Så nu blir det lite jobbigt där hemma när jag aldrig är hemma och en del saknad blir det ju alltid ändå.


Men vi får se hur det veter innan man tar dom bekymmren.


Nä nu ska jag äta lite till, fan vad jag blev hungrig

Tja så länge hörs senare om jag inte somnar.

Av Alexander - 20 april 2010 21:22

Majblomma

2007 års majblomma.
Till första majblommans grundare (på gravvården). Beda Hallbergs gravvård på Östra kyrkogården, Göteborg.

Majblomman säljs i april av skolbarn i åldern 9-12 år för att uppmärksamma och motarbeta barnfattigdom i Sverige, och har så gjorts sedan 1907, då Förstamajblommans riksförbund grundades i Göteborg. Initiativtagaren var Beda Hallberg, som ville skapa ett brett engagemang och hon lyckades. Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning skrev i maj 1907:

Den blå blomman har vunnit en seger. Hela staden hyllar den. Öfverallt, hvart man kommer, ser man den på rockslag och kappor, i halsdukar och schalar. Affärsmannen, tjänstemannen, arbetare, gubben och barnet, konduktören i spårvagnen, polisen, kajåkaren, kusken – alla bär blomman och känner i luften att alla äro glada över att få vara med. Det är idealet bland idéer: enkel, entusiasmerande och gifvande.

De första majblommorna såldes till förmån för tuberkulossjuka i Göteborg, och idén spred sig sedan snabbt över landet, och även utomlands. Vid den här tiden fanns inte lika mycket hjälp att få från samhället och många sjuka hade behov av välgörenhet. I dag finns majblomman bara kvar i Sverige, Norge, Finland och Estland, i de andra länderna slutade den säljas då man utrotat tuberkulos.

Majblomman, som byter färg från år till år, har blivit ett samlarobjekt. Enligt chalmersk tradition ska chalmeristen varje år köpa en majblomma för att fästa i tofsen på sin chalmersmössa, så att man ser hur länge man studerat.

Tillverkning

Majblommorna tillverkades fram till 1997 maskinellt i Sverige, men när dessa maskiner slutade fungera flyttade man produktionen till Kina. Majblommans riksförbund betalar den kinesiska fabriken Good Luck 16 öre per blomma. Arbetarna där tjänar omkring motsvarande 1000 SEK i månaden och tillåts besöka sin familj en gång per år, annars sover de i fabrikens sovsalar. 

Av Alexander - 20 april 2010 20:44

Eyjafjallajökull

Eyjafjallajökull
Stratovulkan
Eyjafjallajökull sedd från Skógar
Eyjafjallajökull sedd från Skógar
BergskedjaEyjafjöll
 
LägeIsland
 - höjdläge1 666 m ö.h.
 
Senaste utbrott14 april 2010
Ålder700 000 år
 
Enklaste ruttvia Fimmvörđuháls
Bestegs förstav Sveinn Pálsson
 - datum1794
 
Iceland location map.svg
Locator Red.svg

Eyjafjallajökull (isländska: [ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl],  lyssna ) är Islands femte största glaciär och ligger norr om byn Skógar och väster om Mýrdalsjökull i kommunen Rangárţing eystra. Glaciären vilar på en 1 666 meter över havet hög stratovulkan med samma namn. Vulkanen har egen magmakammare som senast hade utbrott 2010.

 

Namn

Namnet "Eyjafjallajökull" (direktöversatt till svenska: Öfjällglaciären) har med de närbelägna Västmannaöarna att göra. Dessa ligger cirka 35 kilometer västsydväst om bergmassivet i Atlanten. De mindre bergen vid Eyjafjallajökulls fot liksom dess sydvästra flank heter Eyjafjöll (Öfjäll).

På isländska uttalas Eyjafjallajökull [ˈɛɪjaˌfjatlaˌjœkʏtl] ( lyssna ), men i svenskan har uttalet kommit att bli förenklat till [ˈɛjaˌfjatlajřːkɵl] (ungefär ejafjatlajökull) eller [ˈɛjaˌfjallajřːkɵl] (ejafjallajökull).

Glaciären

Gígjökull med issjön Lóniđ. Gígjökull med issjön Lóniđ.
Gígjökull med issjön Lóniđ.
Eyjafjallajökull sedd från Västmannaöarna.
Eyjafjallajökull i bakgrunden t.h., med Mýrdalsjökull t.v och Tindfjallajökull t.h nedan. Utsikt norrifrån.

Glaciären täcker en yta på ungefär 78 kvadratkilometer.

Den högsta toppen, som sticker ut som små nunataker ur glaciären, är den 1 666 meter höga Hámundur.

Från Eyjafjallajökulls istäcke sträcker sig några dalglaciärer och glaciärtungor från en höjd på ungefär tusen meter ned till dalarna. De mest betydelsefulla av dessa glaciärtungor är Steinholtsjökull och Gígjökull, som sträcker sig norrut i riktning mot älven Markarfljót. Den senare glaciärtungan betyder på svenska kraterglaciär vilket faktiskt har att göra med, att glaciärtungan utgår ur en öppning i glaciärkratern. Gígur är det isländska ordet för krater. Den branta och ojämna glaciärtungan når 1 200 meter ner i Markarfljótsdalen nedanför.

I Gígjökull har höga moräner skjutit upp på dalbottnen. Genom avsmältningen hade en issjö bildats, kallad Lóniđ. Vid vulkanutbrottet i april 2010 fylldes issjön fullständigt av vulkanaska och sediment. Ur den förutvarande sjön strömmade bäcken Jökulsá till den närbelägna Markarfljót.

Vulkanen

Den sällan aktiva vulkanen betecknas med samma namn som glaciären som täcker den. Det vulkaniska systemet runt Eyjafjallajökull har i det globala vulkanismprogrammet beteckningen 1702-02=.

Gestalt

Denna hör till den så kallade södra vulkanzonen på Island.

Vulkanologer är inte helt eniga om vulkanens typ. Ţórleifur Einarsson inordnar den under stratovulkanerna. Ţór Ţórđarson talar om sköldvulkan, medan Ari Trausti Guđmundsson beskriver vulkanen som en ”flack avlång vulkankonstruktion”.

Vulkanens caldera har en omkrets på omkring tre till fyra kilometer. Sprickområdet som hör till vulkanen sträcker sig med sina kratrar i väst-östlig riktning över cirka 30 kilometer.

Ytterligare några kratrar bildades i mars 2010 under det senaste utbrottet.

Bergarter och ålder

Eyjafjallajökulls äldsta berg är omkring mellan 700 000 och 800 000 år gammal. Det rör sig om så kallad transitional basalt (övergångstyp mellan alkalibasalt och tholeiitbasalt), men även högre differentierade berg, såsom dacit.

Eruptionshistoria

Eyjafjallajökull uppvisar en eruptionshistoria som är ungefär 800 000 år lång. Sedan befolkandet år 870 e.Kr har vulkanen varit aktiv blott tre gånger före 2010; den hör därmed inte till Islands mest aktiva vulkaner.

Förhistoriska eruptioner

Tolv olika utbrottsfaser under istiden kan fastställas, därav inträffade sex faser under interglaciala perioder och sex andra under glaciala perioder.

Under de senare uppstod en del hyaloklastit och kuddlava, som också delar av vulkankonstruktionen utgörs av.

Under de isfria perioderna ackumulerades lavaskikten. Det kan man till exempel se tydligt på de förutvarande havsklipporna på bergmassivets sydsida.

Efter istiden skedde två effusiva eruptioner för 10 000 år sedan, varvid lavaströmmar frambragte Hamragarđur och Kamragil.

Historiska eruptioner

Endast fyra kända utbrott har skett sedan Island befolkats. Den första dokumenterade inträffade 920, den andra ägde rum 1612–13. Litet är känt om detta utbrott. I Skarđsannalerna beskrivs eruptionen så här: ”Sprakk fram Eyjafjallajökull austur allt í sjó; kom ţar upp eldur; hann sást nćr alstađar fyrir norđan land”.

Utbrottet 1821–1823

Det näst senaste utbrottet skedde 1821 till 1823. Vid detta utbrott spreds fyra miljoner kubikmeter mörkgrå, finkornig dacitaska, som framförallt förekommer på Sydisland. Det här förhållandevis småskaliga utbrottet orsakade trots allt en del skada. Framförallt var askan rik på fluor, vilket skadade fänaden. Utbrottet förorsakade även små till medelstora jökellopp framförallt i Markarfljót, men också i älven Holtsá.

Utbrottet startade den 19 och 20 december 1821 med en explosiv fas, som varade i ett par dagar med ett kraftigt asknedfall som följd, framförallt i de befolkade områdena söder och väster om vulkanen. Utbrottet pågick fram till juni följande år, utan att något särskilt kunde märkas i bosättningarna, med undantag av stigande vattennivå omkring Markarfljót. I slutet av juni 1822 följde åter en explosiv fas, varvid de explosiva utbrotten skedde i serier. Utbrottet skickade bland annat upp ett moln till ansenlig höjd. Aska föll i Eyjafjörđur, men också på Seltjarnarnes.

Från augusti till december 1822 verkade utbrottet avta i styrka. Däremot dog boskap i Eyjafjörđur av fluorförgiftning och i Holtsá kunde små jökellopp observeras. Även i Markarfljót observerade man ett avsevärt jökellopp. Källmaterialet fastslår emellertid inget exakt datum.

1823 vågade sig några män upp på toppen av Eyjafjallajökull för att granska kratern närmare. De fann en utbrottsspricka något nordväst om toppen Guđnasteinn. Männen tänkte då att berget kunde kollapsa, eftersom sprickan låg väldigt nära glaciärkanten och mellan den och avgrunden fanns bara en tunn klippvägg. Efter utbrottet fastställde man, att berget hade förändrat sig och en beaktansvärd sänka hade uppstått i toppområdet, som förut varit ganska plant.

I början av 1823 hade Katla i Mýrdalsjökull utbrott och samtidigt trängde åter mer ånga från Eyjafjallajökulls toppområde fram, framförallt från huvudutbrottssprickan.

Vulkanutbrotten 2010

Huvudartikel: Eyjafjallajökulls utbrott 2010
Fimmvörđuháls, 2 april 2010.

Med början den 20 mars 2010 uppstod ett flertal eruptioner i vulkanen med ett stort utflöde av aska. Flygtrafiken över Nord- och Centraleuropa samt Brittiska öarna fick till stora delar ställas in i flera dagar till följd av det.

Förbindelsen mellan Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull

Vid Eyjafjallajökulls utbrott på 1600- och 1800-talen lade man märke till att vulkanen Katla under Mýrdalsjökull hade utbrott samtidigt. Man anade alltså att det fanns ett samband emellan de bägge vulkanerna. I Fimmvörđuháls (De fem stenmännens bergsrygg), passet emellan Eyjafjallajökull och Mýrdalsjökull, kunde ökad seismisk aktivitet noteras från 1999.[4]

Geofysikern Páll Einarsson påpekar nödvändigheten av att övervaka Katla, vulkanen under glaciären Mýrdalsjökull, mycket nogsamt, enär Eyjafjallajökulls eruption i mars 2010 kan utlösa ytterligare en i Katla.

Bergsbestigningar

Det finns flera uppstigningsmöjligheter. Ari Trausti Guđmundsson beskriver till exempel en klättringstur från Ţórsmörkbanan i nordnordvästlig riktning över Grýtutindur. Dessutom leder en väg från Fimmvörđuháls upp på glaciär.

Eyjafjöll

De mindre bergen som omger glaciärvulkanen framför den heter Eyjafjöll. Eyjafjölls sydkant, varpå jökeln vilar, utgjorde efter slutet på istiden för ungefär 100 000 år sedan havskusten. Efter att den flyttat sig fem kilometer längre söderut genom den postglaciala landhöjningen, har klipporna kvarblivit. Det syns särskilt tydligt på vattenfallen Skógafoss och Seljalandsfoss, men också på friluftsmuseet Skógar.

Grottor

Dessutom finns det många grottor i området undir Eyafjöllum (under Öfjället). Den mest kända är Paradísarehellir (Paradisgrottan). Den ska ha utgjort bakgrunden till en spännande kärlekshistoria på 1800-talet. Den isländske författaren Jón Trausti skriver om det i romanen Anna frá Stóruborg – saga frá sextándu öld. Några andra grottor har använts som tingsplatser.

Ţórsmörk

Mellan Eyjafjallajökull och Tindfjallajökull ligger dalen Ţórsmörk, som omges av tre glaciärer. Den sluts av glaciären Mýrdalsjökull.

Av Alexander - 19 april 2010 17:39

Ja då var man hemma igen efter en hårt dags arbete på ett tak.

Har stått på tak hela dagen i solskenet och njutit av solen som börjar bränna mig väldigtmycket i huvet då jag rakade av mig håret för ett tag sen.


Menmen så är det tycket det blev skönt med rakad skalle som jag har idag. Sparar ju pengar på schampot då det räcker med tvål istället =)


Jo dom killarna som jobbar under mig nu är helt otroliga.

Dom jobbar som robotar hela tiden man får ju hejda dom för att äta eller ta en koppa kaffe när tiden infaller.


 Vi har fått på takpappen på ena sidan av taket och har börjat tiva hela det andra taket nu. Och då menar jag riva, vi har tagit bort allt ända in till innetaket och lagt på ny isolering och vindpapp.

Så nu återstår bara att höja takstolarna med ca 15 cm.


Det är pollaker som jag har som jobbar åt mig nu en polsk firma som är skit bra och jag tänker nytja dom till ett annat jobb som jag har på G.


Nä nu väntar maten som pappa har gjort och jag vet att det blir gott då det är det ca 98% av gångerna.


TJA då länge

Presentation


Är en vanlig kille som säger det som faller honom in att säga.

Gästbok

Fråga mig

0 besvarade frĺgor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15
16
17 18
19 20
21
22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Omröstning

Besöker den här bloggen ?
 Ofta
 Ibland
 Nyss kommit hit
 Kommer att besäka igen

Besöksstatistik

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Blogg Extra


Ovido - Quiz & Flashcards